indesignkurs

__________________________________________________________

Färger

Färg i tryck – CMYK och PMS

De fyra tryckfärgerna är cyan, magenta, gult och svart (även kallad Key). Färgsystemet kallas CMYK och är en så kallad subtraktiv färgmodell, som tar bort ljus för att skapa färger. När man trycker i använder man CMYK-skalan. Vid trycket görs filen om till raster, vilket innebär att originalet delas upp i små punkter, ett raster för varje tryckfärg. När dessa fyra raster läggs på varandra, oftast i olika vinklar, upplevs bilden innehålla alla tänkbara färgnyanser eftersom ögat luras tro detta. För att trycka en exakt kulör används dekorfärg, det vill säga en färdigblandad tryckfärg. Exempel på dekorfärger är de som ryms i Pantone Matching System (PMS). Dekorfärg används ofta på logotyper där det är extra viktigt att färgen är exakt. Vid fyrfärgstryck (CMYK) med en eller två extra dekorfärger talar man om femfärgs- eller sexfärgstryck. Därför blir även tryckkostnaden dyrare. Dekorfärger kan simuleras i fyrfärgstryck genom att de omvandlas till CMYK. Eftersom CMYK, till skillnad från dekorfärg, blandas med hjälp av raster blir färgen dock inte exakt men kan i många fall återskapas snarlikt. Dekorfärger används relativt sällan. 

Färg på skärm – RGB
RGB – röd, grön och blå – är en additiv färgblandning som återger färg med hjälp av ljus. Ju fler färger du lägger ihop i RGB desto ljusare blir det. Bildskärmar och TV-apparater använder sig av RGB för att återge färg. Jobbar du digitalt använder du dig således av RGB. Färgrymden är då större än vid fyrfärgstryck, en bild på din skärm har alltså större färgomfång än samma bild i tryck. När du formger en trycksak på datorn är det bra att ha detta i åtanke. Ett digitalt original bör konverteras till CMYK innan tryck för att resultatet ska bli så likt färgen på skärmen som möjligt.

Bra att tänka på 
Färgen visas på ett sätt på din skärm, en skrivare kan därefter tolka färgen annorlunda och ge ett resultat du inte förväntat dig. I en tryckprocess kan skärmen kalibreras efter en ICC-profil, vilken  gör att färgerna på skärmen stämmer överens med färgen i tryck. 

CMYK

När cyan, magenta och gult blandas blir det grått. Svart läggs till som en fjärde färg för att få riktig svärta.

RGB

Här syns hur RGB blandas. När alla färger möts blir resultatet vitt.

__________________________________________________________

 

woman-1439909_1920

 

cat-551554_1280